Viimeinkin se on ohi. Tähän mennessä koko kansallispuvun hankalin osuus on tehty ja se on tässä:

359892.jpg

Koppa on siis valmis, ja kesken ovat enää rusetti ja tykki. Rusettia varten jouduin tilaamaan lisää kirjontasilkkiä, sillä edes kaksi dokkaa ei riittänyt. Harmillisesti vähän jäi uupumaan. No, toivottavasti keksin sille lopulle käyttöä joskus. Tykin kankaan päämäsin eilen, joten siihen pitää enää aivia pitsi kiinni sekä tärkätä tykki. Pitsikin kyllä täytyy huolitella päistään, kun on konepitsiä ja langat repsottavat. Ei se  kaunista ole käsinnyplättyyn verrattuna, mutta olkoon sen aikaa kun ehdin nyplätä sen itse. Sen verran olen jo nyplännyt että kyseisen Orimattilan pitsin ei pitäisi tuottaa vaikeuksia.

Olen havainnut, että sitä rupeaa ahnehtimaan kun käy tuolla kansallispukukurssilla ja näkee, mitä muut tekevät. Siellä on toinen toistaan kauniimpia kankaita ja kirjailuja! Jos voisikin kerätä eri puvuista kauneimmat osat, ja valmistaa näin mieleisensä puvun. Hameista yksi kauneimmista on kyllä punainen verkahame - joka oli ennen lehmän arvoinen. se löytyy ainakin Hämeen, Nurmijärven ja Sysmän ja Luhangan puvuista. Liivi voisi olla esimerkiksi Kaukolan tai Laukaan puvusta ja tasku TammelanHattulan, Jalasjärven tai Punkalaitumen.

Karjalaisissa puvuissa ovat mielestäni upeimmat paidat ja esiliinat kirjailuineen ja nyytinkeineen, esimerkiksi Tuuterin tai Tuutarin rekkopaita, tai Muolaan eri esiliinat - vaikka Suomussalmen esiliinakin on kyllä kaunis. (Itse asiassa Suomussalmen pukukokonaisuus on minusta yksi parhaista.) Karjalaisissa puvuissa ovat edellämainittujen lisäksi ihania kostulit ja sarkaviitat. Katsokaapa vaikka Muolaan kostulin ja sarkaviitan kirjailua! En muista enää, miksi päädyin kuitenkin aloittamaan Uudenkirkon pukua Muolaan sijaan. Lieneekö johtunut tuosta päähineestä vai kauniimman mallisesta sarkaviitasta.

Päähineitäkin on niin monenlaisia. Rouville on tykkimyssyjä monenlaisine pitseineen ja kauniine kirjailuineen, tanuja eli liinalakkeja, sarvimyssyjä,  huntuja - pieniä ja suuria - natseja, sykeröitä, harakoita eli sorokoita,  säppäleitä tinanastoilla ja ilman ja pinteleitä sekä sekä tyttösille silkkejä ja nauhoja.

Niin paljon ihanuuksia ja niin vähän aikaa!