Uudenkirkon puvun kesähameeseen, joka minulla on parhaillaan tekeillä, tarvitaan 6 cm * 300 cm keltaista helmaverkaa. Minulla oli pieni aavistus, etten löytäisi sitä helpolla.

Aloitin tietenkin yhdistyksestä, joka pukua myy (Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry. ). Yritin soittaa muutaman kerran, mutta kukaan ei vastannut, joten jätin soittopyynnön. En pidätä henkeä odotellessani puhelua, koska edelliskerrallakaan sitä ei kovin pikaisesti kuulunut.

Seuraavaksi soitin Hämeen käsi- ja taideteollisuus ry:hyn, joka myy Muolaan pukua, sillä siinä on samanlaiset hameet kuin Uudenkirkon puvussa (kesä- ja talvihame),  mutta heillä ei ollut verkaa myytävänä ja kehottivat soittamaan Vuorelmalle. Vuorelmalta sanottiin tietenkin, että heillä on vain punaista helmaverkaa, ei keltaista, mutta kananttaa soittaa Hämeen käsi- ja taideteollisuus ry:hyn. Muodostui ns. ikikieriö eli luuppi. Tosin tarjottiin ratkaisuksi askarteluliikkeissä myytävää huopaa, mutta vielä tässä vaiheessa en ollut niin epätoivoinen.

Soitin Sirkka Rissaselle, jolta ostin hamekankaan, ja kysyin neuvoa. Tiesin kyllä, ettei Sirkalla sitä verkaa ole, mutta arvelin, että hän voisi auttaa eteenpäin. Sainkin Raija Kirjavaisen nimen ja numeron. Raijalla ei ollut verkaa, sillä hän ei ole kuulemma enää vuosiin ollut kansallispukujen kanssa varsinaisesti tekemisissä. mutta ehdotti, että soittaisin Taina Kankaalle tai Kansallispukuneuvostoon. Sanoi vielä, että keltaista verkaa voi ehkä löytyä Ruotsista tai Norjasta, ellei Suomessa ole.

Taina sanoi, että "Olet tietenkin kysynyt Bragesta". No en tietenkään ollut. Kaiken tämän jälkeen viimein lykästi, ja vielä noin ilmiselvässä paikassa! Brage oli tilannut kyseistä verkaa hurjat puoli metriä, josta tosin oli osa käytetty. Suomenruotsalaisissa puvuissa sitä tarvitaan ilmeisesti pieniä määriä taskunsuuhun tai johonkin. Pyysin hätäpäissäni leikkaamaan itselleni 20 cm, kun ei ollut puvun ohje käsillä, että ei ainakaan tule liian vähän tilattua. Ensi viikolla saan sen kankaan kotiini!

Olipa taas seikkailu. Ei käy tylsäksi tekeminen, kun valitsee puvun oikein. Onhan se myönnettävä, että tämä salapoliisintyö on kuitenkin jännittävää ja palkitsee ruhtinaallisesti, kun jostain saakin tarvitsemansa kangaskaitaleen. On sitä hihkuttu yhtä neulaakin :D